Aktuális hírek
Olyan pici laptop készült, amilyet még nem látott a világ
Olyan pici laptop készült, amilyet még nem látott a világ | TGweb.hu
2019.08.22

Egy gyufásdoboz méretével vetekszik az a laptop, amely sok mindenre ugyan nem alkalmas, néhány klasszikus játék viszont gond nélkül elfut rajta.

Nem tudni, mi járhatott a Paul Klinger nevű műszerész és programozó fejében, de egy nap úgy érezte, egy miniatűr laptopot kell készítsen, ami meg is született. A ThinkTiny nevű eszköz a Lenovo ThinkPad notebookja alapján készült, több ismertetőjegyét is megörökölte. (A tiny angol szó, jelentése apró.)

Ennek megfelelően a laptop billentyűzetének közepén is megtalálható a Lenovo védjegyéül vált piros kurzorvezérlő, és a márkajelzést is úgy véste fel rá, ahogy az igazin látható. Némi eltérés azért mutatkozik, a mini masinán lévő szöveg ugyanis zölden világít.

A gépet be lehet kapcsolni, de inkább csak játékra alkalmas, még úgy is, hogy egy parányi, mindössze 128 x 64 pixel felbontású OLED kijelzőt szerelt bele Klinger. Bonyolult programokban persze kár is reménykedni, a Nokiákról ismert Snake és a nagy klasszikus, a Tetris azonban gond nélkül mennek rajta. Az irányításhoz a piros kurzorvezérlőt kell használni, amely ebben az esetben joystickként funkcionál.

Az apró szerkezet elkészítése hosszú időt vett igénybe, ugyanis rendkívül bonyolult áramkör működteti. A borítást 3D-s nyomtatással állította elő Klinger, az elemeket aztán egyesével illesztette egymásra. Csakhogy ezzel még nem ért véget a munka, a laptopnak ugyanis valamilyen rendszerre is szükség volt, amit ugyancsak fejlesztője készített.

A mini laptop biztosan nem kerül kereskedelmi forgalomba, aminek érthető oka van. Mivel teljes egészében a Lenovo terméke ihlette, Klinger nem szeretne felesleges jogi csatározásba bonyolódni. Ha valaki azonban magának is gyártana egyet, a fejlesztő GitHub-csatornáján elérhetővé tett tervrajzokat felhasználva akár azonnal hozzáfoghat.

Hogyan dolgozunk?
Megtervezzük
Feltérképezzük szolgáltatásod, vállalkozásod igényeit, elkészítjük marketing stratégiádat, megalkotjuk arculatodat.
Megvalósítjuk
Létrehozzuk weboldaladat, célcsoportra szabjuk, social media felületet hozunk létre. Online és offline térben is feltesszük a térképre vállalkozásodat, testreszabottan.
Sikerre visszük
Google és Facebook kampányokkal támogatjuk meg sikeredet, kialakítjuk a számodra legoptimálisabb adminisztrációs felületeket, igény esetén folyamatosan figyeljük és riportáljuk kampányaidat.
Partnerek
Akik már minket válaszottak