Hírek
  A férfi fiatal és öreg kora, olyan mint a bankkártyáé! Kezdetben bedugós, később érintős!
  A férfi fiatal és öreg kora, olyan mint a bankkártyáé! Kezdetben bedugós, később érintős! | Stand Up Comedy Humortársulat
  A férfi fiatal és öreg kora, olyan mint a bankkártyáé! Kezdetben bedugós, később érintős! | Stand Up Comedy Humortársulat
  2019. Január 25.

  Hável Lacival beszélgettünk.

  Az 1999-ben Dunakeszire költözött Hável Lászlóról két dolog ismert.

  • A Dunakeszi Kinizsi Futsal vezérszurkolója az ultráknál.
  • a Stand Up Comedy műfajában bontogatja humorista szárnyait.

  Ezekről kérdeztük dunakeszi népszerű emberét.

  A „Dunakeszi Kinizsi Futsal egy értéke (volt) Dunakeszinek!”

  „6-7 évvel ezelőtt még, amikor Sz. Péter kezdeményezésére kialakult a dunakeszi futsal őrület, keresve az elfoglaltságot, vetődtem a szurkolók közé. Olyan volt a nézőtér, mint a megilletődött gyerekek gyülekezete. Elkezdtem a szurkolást. A „Hajrá Kinizsi!”-hez egyre többen csatlakoztak, végül olyan 20-25 fős kemény mag alakult ki.

  Zólyomi Tamástól örököltük meg a dobot, szívesen vállaltam a dobverő és „előéneklő” szerepét! Felszerelkeztünk egyenruhát jelentő pólókkal, molinóval és minden mással. Azóta minden meccsen visszhangzik a terem az egyenruhás ultráktól!

  Sajnálatos, hogy a meccsek kikerültek a Szt. István Általános Iskolába. Azóta meg kell szerveznünk a kijutást, az eszközök szállítását és a legnagyobb büntetés annak jut, aki nem ihat egy pofa sört. Pedig ez a szurkolás egyik alapja!

  „Amíg más attól tart, hogy kinevetik, addig a humorista álma, hogy kinevessék.”

  Humoristának születni kell! Persze nem mindenki szereti ezt a műfajt.

  Régi munkahelyemen bontogattam szárnyaimat, mind a munkában, mind a dolgozói rendezvényeken dőlt belőlem a hülyeség. Állandóan hívtak a rendezvényekre és kaptam is a baráti tanácsokat, kezdjem el professzionális szinten fejleszteni magamat.

  Otthon nagy kontraszt nálunk a családban, hogy a feleségem egyáltalán nem szereti, ha humorizálok. A családi környezetben a gyermekeim segítik a felkészülést! Be kell vallanom, nagyon sok témát kapok tőlük.

  2016-ban jött szembe velem a sors. Kalla Zsuzsa kolleganőm javaslatára jelentkeztem a Humortechnikum 2017 tehetségkutató versenybe. A Humortechnikumról, azt kell tudni, hogy az Orosz Gyuri vezette Stand Up Comedy Humortársulat programja, 2013-ban rendezték meg először. A tehetségkutatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra is.

  Ott szembesültem azzal, hogy mennyivel másabb a baráti társaság előtti fellépés és mennyivel másabb a színpad. Azt hiszem az első alkalommal nagy égésem volt, de ennek ellenére elkezdhettem a munkát a csapatban. Bár nevettetés a munkánk és feladatunk, a felkészülés egy nagyon kemény dolog. Minden sikerből és kudarcból tanulni kell.

  Nagyon kemény és professzionális felkészülést igényel a cél. Nem szeretem a durva kifejezéseket és a politikába sem megyek bele. Témáimat a családból, a hétköznapokból hozom. Az innen állított görbe tükörre fogékony a közönség. Előadás közben is folyamatosan figyelni kell, mi az eladható, mire, hogyan reagálnak. Saját és ismerőseim életének villanásai elegendő témát szolgáltatnak a humornak.

  Kedvencem a fiatal és öreg férfikor bemutatása a bankkártya hasonlatán keresztül.

  „Egy férfi élete olyan, mint a bankkártyájáé!

  Először bedugós, aztán érintős!”

  A Stand Up Comedy profijaitól nagyon sokat tanulunk.

  Legfontosabb tulajdonsága a humoristának, ha rossz a kedve, a színpadra fellépve jókedvűvé kell válnia! Ha a közönségnek rossz a kedve, jókedvre kell, hogy derüljön az előadás végére. Mindehhez hitelesnek kell lenni! Ugyanazon embernek kell lenned a színpadon, mint amikor lejössz onnan. Ezek alap axiómák!

  A két éves szerződés lejártával újabb két éves szerződést kaptam. Nagyon jól érzem magam a csapatban, ahol rendszeresen szakmailag is képezzük magunkat és sok segítséget kapunk a rutinos humoristáktól. Szeretném ezt a munkát professzionális szintre emelni! Szeretnék profi humorista lenni!

  Megtisztelő feladat, hogy az idei Humortechnikumban megkaptam a „bemelegítő ember” szerepét. Budapesten lesz, a Doktor Blazej Primátor Pub-ban a Rádai utcában. Ez a helyszín a társulat gyakorló helye is egyben, ahol teszteljük az anyagokat tv-be, rádióba kerülés előtt.

  Egyik fellépéshez maradandó élményem is fűződik. Egyik kedden meghívtam főnökömet, aki végignézte az előadást, csütörtökön meg már kirúgott. Pedig a munkahelyemről nem is szóltam.

  „A témákat az életből merítjük”

  Történt velünk, hogy Franciaországban, jóllakottan hazafelé indultunk. Kényelmesen, mint ahogy egy pocakos ember szereti, nadrágszíj kikapcs, slicc pedig lehúz. Úgyis mindjárt otthon vagyunk és így kényelmes a vezetés. Egyes, kettes és mit ád Isten, megállít a rendőr. Magyar rendszám, ellenőrzés. Én nem tudni francia, te nem tudni magyar, jól elleszünk, gondoltam. De jött a hidegzuhany! Szállj ki és mutasd a csomagtartót! Ez volt a nehéz feladat. Hogy ne csússzon le a nadrág derékra szorított kézzel, erős terpeszben hajtottam végre a feladatot.

  Megszületett a téma, mikor a francia rendőrben tudatosul, hogy ezekben a magyarokban genetikailag is kódolt az öröklődött lovas nemzetség.

  Így vált témává az új munkahelyre történő jelentkezésem is. A hosszanti riport során kitudódott a hobbim is. A csinos HR-es felteszi a kérdést: „László, magát facilitálja, ha a nézők között munkatársai is vannak?” „Olyan másfél óráig igen” - jött belőlem a válasz, ránézve a hölgyre – „utána borogatást teszek rá.”

  Így válnak humorrá a hétköznapok eseményei.

  Mit tudni a Hávelekről?

  A Hável családnév meggyőződésem szerint egy tőről származik az országban. Németországból települtek az 1600-1700 években a nagy magyar királyság területére, Győr mellé Ikrénybe. Megjegyzem Németországban Havelland is létezik, jártam is ott. Tizenegy Hável kezdte benépesíteni Magyarországot, ezen családi szálakat azóta is kutatom

  Érdekesség, hogy amikor Vaclav Havel meghalt, a Blikk hírét olvasva egyik beosztottam felhívott, „Főnök jól vagy?” „Miért kérdezed?” „Most olvastam a szomorú hírt!”

  Néhány évvel később ugyancsak a Blikk adta hírül, meghalt Hável László (aki színművész volt). Ugyanaz a beosztottam rögtön hívott és ugyanazt kérdezte: „Főnök jól vagy?” „Miért”- kérdezek vissza. „Most olvastam a Blikkben a szomorú hírt!” – hangzott ugyanúgy. Ilyen eseteket produkál az élet!

  Ha belegondolunk, az egész életünk tele van humorral, én ezt szeretném munkám során használni.

  Szerkesztői megjegyzés:

  Az egész beszélgetés alatt, mintha egy humorfesztiválon ültünk volna. Csak javasolni tudjuk, minél előbb hallgasd meg Hável Lacit, a Stand Up Comedy Humortársulat tagját Dunakesziről.

  Sorokat lejegyezte: Keszi Channel.

  Forrás ide kattintva érhető él.